Verkiezingen : Thema’s

cd&vplus Londerzeel gaat voor een mooi, Vlaams, landelijk dorp met bruisende handelskernen.

Onze enthousiaste ploeg is er klaar voor. Bij ons is er geen plaats voor populisme en onverdraagzaamheid. Iedereen is welkom!
Hieronder kunt u meer lezen over ons realistisch programma.
In een notendop, pleiten we als gezinspartij voor een uitstekend en toekomstbestendig gemeentelijk onderwijs. We gaan voor ontharde dorpscentra die niet alleen bloeiende handelskernen zijn maar ook podia voor onze bruisende verenigingen. We werken stap voor stap aan een beter leefmilieu en een open ruimte waar de landbouwers de prioritaire gebruikers zijn. En tot slot willen we elke inwoner terug een stem geven in gemeentelijke adviesraden.

Alvast veel leesgenot!

cd&vplus wil een plaats voor ieder kind garanderen en de schoolinfrastructuur uitbreiden. We maken hierbij geen onderscheid tussen de verschillende gezins-en relatievormen. We doen er alles aan om onze gezinnen te ondersteunen en dit in eerste instantie daar waar ze wonen, leren, spelen en ontspannen.
We focussen ons beleid hierbij op 4 pijlers:
1) Het Huis van het Kind is een samenwerkingsverband rond opvoeding tussen professionelen en vrijwilligers. Dit gebeurt bij voorkeur in een fysieke locatie die de drempels verlaagt en de herkenbaarheid vergroot. Na de opstartperiode in de voorbije legislatuur moet dit de locatie worden voor cursussen, workshops, spelnamiddagen met integratie van een overkop-huis. Voor de organisatie werven we een voltijdse bijkomende werkkracht aan die als spil een samenwerking tussen de verschillende stakeholders moet aansturen en bovendien belast is met
2) de regie van de lokale kinderopvang. Er is bijna geen sector die de laatste 2 jaar meer in de actualiteit heeft gestaan dan de kinderopvang en dan dikwijls nog in een negatieve perceptie. Daarbovenop komt nog dat het hele subsidiepakket aan de gemeenten behoorlijk door elkaar wordt geschud. Concreet betekent dit dat Londerzeel minder geld krijgt om de sector te (reorganiseren. Deze reorganisatie is nog volop in ontwikkeling. Maar als gezinspartij aanvaarden we niet dat er ergens op wordt gespaard, niet op personeel, niet op opleiding van het personeel en niet op de ondersteuning van de initiatieven. We willen zelfs zeer welwillend onderzoeken in welke mate we financieel kunnen bijdragen aan de vermindering van het aantal kinderen per begeleidster in de kinderdagverblijven.
3) Belangrijk voor de toekomst is dat we elk kind basisonderwijs in eigen gemeente kunnen garanderen. Daarvoor is het strikt noodzakelijk dat we de demografische ontwikkelingen in de gemeente zeer goed opvolgen. Verschillende woonprojecten staan op stapel die ons zullen noodzaken om ook onze dienstverlening te upgraden. We starten dan ook nu al de dossiers inzake de diverse subsidiemogelijkheden van de schooluitbreidingen.
4) Tijdens de huidige legislatuur werd hier hard op ingezet en werden reeds behoorlijk wat maatregelen genomen die ongetwijfeld de veiligheid en zichtbaarheid van de schoolomgeving verhogen. Maar alles kan altijd beter. We zien het als een noodzaak om nog een tandje bij te steken en per school in samenwerking met alle betrokken partijen: leerlingen, leerkrachten, directie, buurtbewoners, veiligheids- en gemeentediensten een gezamenlijk veiligheidsplan verder uit te werken en te communiceren. Dit moet dan leiden tot een definitieve heraanleg van de schoolomgevingen. Het project op het Heldenplein aan Virgo Sapiens kan hierbij als voorbeeld fungeren.
Verder dient de school zeer alert te zijn voor de sterk groeiende diversiteit. In sommige van onze scholen zijn er meer dan 20% leerlingen van niet Belgische nationaliteit. Voor deze leerlingen zijn de taal en de andere normen en waarden een mogelijke barrière die het algemeen klasniveau mee naar beneden halen. Daarom geloven we in brugfiguren die ouders en leerlingen met raad en daad bijstaan in de toeleiding naar de school, het reglement, oudercontacten enz. Afhankelijk van de workflow zien we deze personen figureren zowel in het vrije als het gemeentelijke onderwijs.

Londerzeel ondertekende in 2023 het lokaal energie- en klimaatpact. Hierin staan een aantal zeer verregaande verbintenissen, zoals onder meer klimaatneutraal zijn tegen 2050 en tegen 2030 een CO2-reductie met 40%.
We zullen deze verbintenissen niet laten verzanden tot loze beloftes. Daarom realiseren we volgende heel concrete actiepunten: ONTHARDING VAN ONZE DORPSKERNEN: We vormen onze kernen om tot groenblauw dooraderde zones waar naast wegenis ook plaats is voor (buffering van) water, groen, terrassen, ontspanning en extra ruimte voor sport en spel. We spreiden deze aanpassing over 2 legislaturen, maar willen in een eerste fase voor elke dorpskern een visie en concept uitwerken, zodat we zeer snel kunnen intekenen op toekomstige subsidiecampagnes. Als voorzet denken we daarbij aan:
• Londerzeel-Centrum: Markt met link naar domein De Burcht, Groene Long en Heldenplein
• Steenhuffel: kerkplein met link naar personeelsparkeerplaatsen aan Brouwerij Palm
• Londerzeel Sint-Jozef: kerkplein met kruispunt Bloemstraat/Sint-Jozefstraat en pastorie met tuin en bijkomende parkeergelegenheid aan begraafplaats
• Malderen: J. Vermaesenplein met link naar bosje achter kinderopvang

Verder stimuleren we het fietsverkeer door de aanleg of aanpassing van (gescheiden) fietspaden en de aanpassing van voetpaden. Ook het beheer en onderhoud van onze trage wegen in overleg met de landbouw blijven zeer belangrijk. Het ontwikkelen van een meter- en/of peterschap moet hierbij een stimulans zijn. Verder moeten we lokaal het bestaande grachtenstelsel optimaliseren en het afstromen vertragen door schotten in de grachten.

We werken ons bestaand detailhandelsplan verder uit met een aantal doelgerichte acties waaronder:
• het stimuleren van een creatieve invulling van de weinige leegstaande panden om hiermee een mogelijke negatieve beleving van de kernen uit te sluiten.
• het uitwerken van een subsidiestelsel voor startende ondernemingen in de afgebakende kernwinkelgebieden.
• het invoeren van een promobijdrage voor elke handelskern; deze geeft meer mogelijkheden voor een betere branding en handelsversterkende activiteiten.
• het uitwerken van wandel -en fietsroutes bij voorkeur startend aan een horecacluster.
• het ontwikkelen van een landmark om de reputatie en branding te verhogen.

Ongetwijfeld hebben sommigen onder u in de vakantieperiode met enige gezonde jaloezie gekeken naar de zomerse (avond)activiteiten in naburige gemeenten Buggenhout en Puurs/Sint-Amands. Maar jaloerse blikken zijn niet langer nodig. We zullen in Londerzeel ook deze stap zetten en in de zomermaanden onze dorpskernen laten bruisen met culturele activiteiten en dit in samenwerking met het lokale verenigingsleven. We zorgen er ook voor dat ons wervelend
verenigingsleven over een aangepaste infrastructuur beschikt om hun werking ten volle te ontplooien. Daarom is het voor ons noodzakelijk dat:
• het Gemeenschapscentrum Gerard Walschap beschikt over een bescheiden maar comfortabele keuken die voldoet aan alle basisbehoeften van het verenigingsleven.
• het schip en de zijbeuken van de Sint Kristoffelkerk volledig worden herschilderd en gerestaureerd, om nadien stappen te zetten naar een modulaire inrichting van de kerk mits subsidies.
• het terrein van De Burcht zonder beperking voor iedereen vrij toegankelijk en tevens gratis ter beschikking wordt gesteld van het verenigingsleven voor de organisatie van activiteiten.

Bij de gemeentelijke organisaties en in het lokale verenigingsleven zijn honderden vrijwilligers werkzaam. We willen deze mensen van goudwaarde meer respecteren, door hen een stem te geven in het gemeentelijk beleid.
Daarom pleiten we voor de heroprichting van een aantal gemeentelijke adviesraden, vb. de seniorenraad. Voor ons is een loutere bevraging van de bevolking onvoldoende. Er moet ruimte zijn voor overleg tussen beleid en vrijwilligers waar het college zijn standpunten kan toelichten en verdedigen.

Onze gemeente heeft aan een studiebureau de opdracht gegeven om een RUP Open Ruimte op te maken. Hierbij is het de bedoeling om van de ruimtes voor natuur, bos, water, landbouw, recreatie en energie een samenhangend geheel te maken dat tevens juridisch afdwingbaar is. Het planningsproces is pas opgestart. De besluitvorming komt er ter vroegste binnen de
2 jaar aan. Toch wil onze partij als voorafname aan de definitieve plannen volgende aandachtspunten vooropstellen:
• onze beide Molenbeken vormen een groen en blauw structuurelement in ons landschap. Dit moet dan ook voldoende gewaardeerd, beschermd en versterkt worden.
• de recente wateroverlast heeft nogmaals aangetoond dat waterafvoer een blijvende bezorgdheid blijft. De gemeente moet dan ook ten volle ondersteuning verlenen aan de bovengemeentelijke maatregelen die opgesomd zijn in het Rivierencontract: dijk Sneppelaar/studie aanleg wachtbekken, Steenhuffel/overstromingsgebied Leefdaal, Slozenstraat/beschermingsdam in Beemden, nieuwe verbinding met Koevoetbeek, een studie en analyse over een overstromingsgebied richting Maldersesteenweg, enz.
• de landbouwers moeten als voedselproducenten en als productieve beheerders alle kansen krijgen. Daarom: mogen de herbevestigde agrarische gebieden niet omgezet worden naar andere zachte bestemmingen zoals bos en natuur. Moet er ook een toekomst zijn voor landbouwverbredende activiteiten zoals paardenweiden, agrotoerisme, hoevewinkels, pluktuinen, korte keten, enz. Naast een robuuste landbouwruimte moeten we ook kunnen terugvallen op een veerkrachtige open ruimte voor gebieden waar landbouw, groen en natuur, bos en zachte recreatie dezelfde ruimte delen.
• behoud en valorisatie van waardevolle tot zeer waardevolle bos- en natuurgebieden op basis van een biologische
waarderingskaarten.
• vastleggen van zoekzones voor natuurkernen, vb. het bosje van Neeravert, enz.

Een financieel gezonde gemeente vergt een brede aanpak waarbij streng budgetbeheer, verantwoord omgaan met uitgaven, transparantie en lange termijn planning centraal staan. Door proactief en strategisch te werk te gaan, kunnen we in Londerzeel een stabiele financiële basis leggen die bijdraagt aan de welvaart en het welzijn van onze inwoners. Tijdens de afgelopen bestuursperiode hebben we ook gewerkt aan het afbouwen van de schuld, waardoor Londerzeel nu op 1855 euro per inwoner zit, terwijl bij de start van deze legislatuur dit 2547 euro bedroeg. De totale schuld werd daardoor in 5 jaar tijd afgebouwd met meer dan 10 miljoen euro. Door deze schuldafbouw hebben we investeringsruimte gemaakt voor de volgende legislatuur zonder dat we hiervoor onze lokale belastingdruk moeten verhogen.